Ben balıkları oldum olası çok severim.
Yani mesele sadece onları yemek değil.
Onların geçtiği şiirleri, şarkıları, filmleri, en çok da içinde yaşadıkları
denizi severim. “The man stands between life and death. The man thinks... The
fish is mute, expressionless. The fish doesn't think, because the fish knows
everything. The fish knows everything.” diyen
Emir Kusturica gibi düşünüyorum sanırım.
Şimdi ise sadece hangi balık hangi dönem de
nasıl yenirse daha leziz olur onu aktarmak istiyorum. Bildiğimiz gibi
mineraller, vitaminler açısından çok zengin olan balıklar çoğu zaman kırmızı
etten daha uygun fiyatlara alınabilen, insana enerji veren hatta boy uzatan ve kan
yapan müthiş lezzetli canlılar.
Ocak:
Hamsi: Her türlü yiyebileceğimiz bir
dönemindedir kendisi.
Barbun-Tekir: Kışın bu soğuk günlerinde
sadece tavasını öneriyorum.
Uskumru: Ocak ayının sonuna kadar
ızgarası ve tavası leziz olur.
Kırlangıç ve Mezgit: Bu ay haşlamasını
yapabileceğiniz en lezzetli balıklar.
Şubat:
Levrek
ve gelincik harici diğer balıkların yumurtlama zamanıdır.
Kefal: Yumurtalı olmakla beraber yenmesi
mümkün. Bu arada ben de hep merak ederdim kefalin durumunu. Şöyle ki sadece
tatlı su balığı değilmiş tuzlu suda da olurmuş kendileri.
Levrek: Yağlı olduğu bir dönemdir, ızgara
yapılabilir, yanına patates, soğan, domates dilimleri eklenip fırına da
verilebilir.
Gelincik: Kalori konusunda sıkıntı yaşamıyorsak özellikle tavasını öneririm. Yada yanında yediklerimize dikkat ederiz olur biter.
Mart:
Kefal: Yağlıdır ve yumurtalıdır.
Levrek: Pişirmeye uygun.
Gelincik ve barbun: Kızartma yapabiliriz, mısır ununu öneriyorum.
Nisan:
Tüm balıklarımızın haşlanmasının daha iyi
sonuçlar vereceği bir ay. Balık
çorbasına da denemeden hayır demeyin derim. En azından suyunu içmelisiniz.
Mayıs:
Kalkan: Yağlanmaya başlamıştır, pişirmeye
başlayabiliriz, yöntemi bize kalmış. Ben ızgara tercih ederim, hafif zeytinyağı
ve karabiber yeterli olacaktır.
Karagöz: Doğru zamanıdır, neden olmasın?
Yenebilir.
Pisi Balığı: Yağlı ve leziz olduğu bir
dönemdir.
Haziran:
Barbun: Olgunlaşmaya başlamıştır ve ızgarası harika olacaktır.
Tekir: Artık yağlandığı için her türlü
pişirmeye hazır.
Levrek: Tavası yapılırsa iyi olacaktır,
yanında haşlanmış patates öneriyorum.
Temmuz:
Lüfer: Izgarası leziz oluyor bu ay.
Dil balığı: Her ne kadar Kasım- Şubat ayları arası daha leziz olsa da büyük balık sevdam olduğu için öneriyorum. Fırında yapılması en iyisi.
Ağustos:
Izgara olarak; barbun, tekir, lüfer, kofana
en iyi seçimdir.
Haşlama olarak ise tüm balıklarımız leziz
sonuçlar verecektir.
Eylül:
Izgara olarak; barbun, lüfer, kofana,
tekir, kılıç tercih edilir.
Haşlama olarak; mercan, sinağrit,
kırlangıç, kefal, iskorpit, tekir, mezgit uygundur.
Ekim:
Palamut, barbun, tekir, lüfer en iyi ve
lezzetli dönemindedir.
Kasım-Aralık:
Hamsi, hamsi, hamsi demek istiyorum. Ne
olsa pek çok çeşit yemekte kullanabiliriz.
Kısacası balık her vakit yenebilecek
müthiş bir şeydir. Leziz sonuçlar vermesi için her balığın bir dönemi olduğunu
unutmamalıyız elbette. Yanında mezesi, sebzesi, rakısı, rokası, beyaz şarabı, helvası...
Tabi ki tercihe bırakıyorum. Bu sırada belirtmeliyim ki balığın yanında ayran
içilmeyeceğinin ya da yoğurt yenilmeyeceğinin söylenme sebebi de zararlı oldukları için
değildir. Yoğurt türevi bir şey yediğimizde zehirlenme belirtileri daha çabuk
belli olur o kadar. Balığımızı yerken Asfalt Dünya' dan aşağıdaki şarkıyı dinleyebiliriz biraz ironik olsa da.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder