Basli basina bir yemek yada bir
meze. Etlisi, zeytinyaglisi, bol acilisi, bol eksilisi hatta
bulgurlusu, sumaklisi... Ipe dizilmis, sekilsiz gorunen, mor rengini
hafif siyaha birakmis, dis gorunusundan asla ne kadar leziz
olabilecegini tahmin edemeyeceginiz bir seydir kuru patlican. Hele de
guzelce kurutulmus ve pisirilmis, ici emekle yapilmis, baharati ve
eksi sosu yerinde ise kuru patlican dolmasi tartisilmaz derecede
lezzetlidir. Fazla emek istedigi dusunulup disarida yemek tercih
edilse de aslinda asagida da goreceginiz gibi oldukca basit bir
sekilde yapmak mumkun. Onemli olan ufak ayrintilara cok dikkat etmek.
Boylece kuru patlicanlarin aci tadini yok ederek, dibini tutturmadan,
acisi, eksisi yerinde harika bir dolma yapilabilir. Ustelik asagidaki
haliyle oldukca az kalorili oldugunu da eklemeliyim.
Gerekli Malzemeler:
- 20 tane kurutulmus patlican
- 1 adet sogan
- 1 yemek kasigi biber salcasi
- 1 yemek kasigi domates salcasi
- 2 bardak pirinc
- 2 adet domates
- Yarim demet dereotu
- 4 corba kasigi zeytinyagi
- 2 dis sarimsak
- Tuz, kuru nane
- Yarim limon
Nasil Yapilir:
- Kuru patlicanlari zarar vermeden yikiyoruz. Daha sonra kaynar su dolu tencereye koyup hafifce kaynayinca, tenceredeki suyu dokup, yeni su doldurup kaynatmaya devam ediyoruz. Suyunu degistirerek henuz doldurmadigimiz patlicanlari kaynatma islemini patlicanin aciliginin gitmesi icin yapiyoruz. (Ben bu islemi defalarca tekrarliyorum cunku gercekten patlicanlarin tadi daha iyi hale geliyor.)
- Bir yandan da ufak ufak dogradigimiz soganlari zeytinyaginda kavuruyoruz. Soganlar pembelesince uzerine biber ve domates salcasini ekliyoruz. (Kiymali dolma yapmak isteyenler bu asamada kiymalarini da ekleyip kavurabilirler.) Ben bu asamada baharat olarak sadece naneyi kullandim. Tuz ve dereotu da bu noktada eklenebilir.
- Salca ve soganlar kavrulduktan sonra da yikanmis pirinclerimizi ekliyoruz. Pirincleri bes dakika kavurduktan sonra 2 bardak sicak suyu tenceremize koyup, pirincleri kisik ateste suyunu cekmeye birakiyoruz. Arada kontrol ederek biraz daha su ekleyebiliriz. Amacimiz pilav kadar yumusak olmayan hafif sert, salcalar ile butunlesmis ic pilav elde etmek.
- Harcimiz hazir olunca hafif haslanmis olan patlicanlarimizi doldurmaya basliyoruz. Burada en cok dikkat etmemiz gereken patlicanlari tam olarak doldurmamak. Bir parmak bosluk birakarak doldurursak dolmalar dagilmaz. ( Istege gore dolmalarin agizlarini ufak domates parcalariyla kapatabiliriz.) Tencereye koyarken bir dolmanin agzi digerinin altina gelecek sekilde diziyoruz. Uzerine tuzu gezdiriyoruz. Tencereyi ocaga koyup, dolmalarin bir parmak altina gelecek sekilde su dolduruyoruz. Su kaynayinca ocagin altini kisip pismeye birakabiliriz.
- Arada kontrol ederek, suyu tam bitmeden, yarim limon suyu ve sarimsak ile hazirladigimiz karisimi dolmalarin uzerine dokersek tadi cok daha iyi olacaktir.
Biz dolmalari yanina yogurt alarak
sicak olarak yedik, tadi o kadar guzel oldu ki 20 dolmadan geriye
fazla bir sey kalmadi. Soguduktan sonra da limon yada nar eksisi ile
lezzetle yeniyor. Dolmanin ici biraz fazla geldigi icin pirincli bir
domates corbasi yaptim yemegin yanina. Bir de benimkinin pismesi cok
uzun surdu size onerim benim gibi dibi tutar korkusu duymadan basta
fazla ateste daha sonra kisik ateste pisirmeniz. Aslinda tencerenin
dibine maydanoz yada dereotu yerlestirirseniz dibinin tutma ihtimali
de kalmaz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder