30.9.13

Her Seye Ragmen


 

“Kendi hayatinin basrolunde olman gerekirken, basrolun yakin arkadasi gibi davranmak neden?”

Sizlerde de benzer bir sey var mi bilmiyorum ama bizim icin yilbasi filmi diye bir kavram vardir. Genelde yeni bir yila 10'dan geriye sayip girdikten, oldu da disaridaysak eve dondukten sonra, epey de yorgunken, daha onceden ablamin sectigi bir film acilir. Kimi sonunu gorecek kadar ayik kalamazken kimi de filme kapilip sabahi salonda karsilar.



Pandora'nin kutusundan en son cikan: Umut
 
 
Aslinda bir yilbasi filminde aranan ozellikler; pazar gunu izlenecek yada sevgiliden ayrildiktan, issiz kaldiktan, depresyona girmeye yakin oldugunu anladiktan sonra izlenecek filmle oldukca benzerdir. Insani sebepsiz guldurebilmelidir bu zamanlarda izlenecek filmler. Ayni zamanda umut yuklu olmali ve her zaman baska bir yol bulunur mesaji vermelidir. Mumkunse iyi oyuncularin oynadigi film; sevgi, ask, yenilgilerden sonra gelen beklenmedik basari gibi faktorleri icermelidir. Malum hepimizin bazen kendi hayatlarimiza uzaktan bakmaya, baska hayatlari gormeye, yeni yollar, fikirler bulmaya ihtiyaci oluyor. Iste yilbasi yada pazar gunu filmleri bu gorevi layigiyla yerine getirir.
 
 


The Holiday (2006)

Bu yazimda her ne kadar yukarida bahsettigim tarza ornek olacak pek cok film (Music and Lyrics, Love Actually, Hitch, Home Alone, Yes Man, Groundhog Day, The Science of Sleep, Pretty Woman, 50 First Dates, My Best Friends Wedding gibi) aklima gelse de bu sefer “The Holiday” filminden bahsedecegim.
 


Amanda ve Iris
 

Hayalkirikligi haline gelen hayatlarindan ve basarisiz romantik iliskilerinden kacma amacli, Ingiliz gazeteci Iris (Kate Winslet) ile Amerikali fragman-yapim sirketi sahibi Amanda (Cameron Diaz) yilbasi tatili icin evlerini degis tokus ederler. Birbirlerini hic tanimadan ve gormeden yapilan bu ev degisimi sayesinde hayatlari hayal edebileceklerinden bile daha karmasik ama daha masalsi bir hale gelir.

 
Iris ve hayatini degistiren beyler

Yillardir yasadigi platonik ask dolayisiyla aci ceken ve asik oldugu adamin elinde oyuncak oldugunu hisseden Iris kendini bu cikmazdan kurtarmak isterken hayatina giren iki adam, Arthur (Eli Wallach) ve Miles (Jack Black), hayata ve kendisine olan bakis acisini degistirir.


Amanda ve hayatinin aski

Ailesi bosandigindan beri tek damla gozyasi dokemeyen ve isinde cok basarili olmasina ragmen ozel hayatinda kendisini yenilmis ve aldatilmis bulan Amanda'nin karsina aniden cikan Graham (Jude Law) onu aglatmayi da guldurmeyi de basarir. Kisacasi 2 haftalik tatilleri onlara iyi gelir. Atalarimiz “Tebdil-i mekanda ferahlik vardir.” derken dogru soylemis gercekten.



Graham'in kizlariyla

Senaryo oldukca basit gorunse ve pek orjinal olmasa bile filmde cok ince ve kiymetli nuanslara rastlamak mumkun (Uc Silahsorler gibi). Iris'in Amerika'da yasadiklarini izlerken sinema endustrisine yapilan gondermeleri hissetmemek mumkun degil (meetcute gibi). Ask aslinda nedir, kime asik olunur, neden olunur, ask nasil olmalidir gibi onemli sorulara kendince cevaplar veren film acitacak derecede gercek, unutmanin ve affetmenin ne kadar zor oldugunu tekrar hatirlatiyor iyi oyunculuklari ile. Ozellikle Jude Law ile Cameron Diaz'in uyumu sahane. Filmdeki tutkuyu, zitlarin uyumunu, sir tutmayi, seven ciftlere ait neseyi ikisi de birbirinden albenili ve cekici oyuncular olduklari icin cok gercekci canlandiriyorlar. Her ne kadar Kate Winslet ile Jack Black arasinda bu tip bir uyum olmasa da onlarin da yetenekleri asikar. Sanirim bu tip romantik komedileri izlettiren en onemli faktor senaryo oldugu kadar oyunculuklar da.
 
 
Amanda'nin Amerika, LA deki gorkemli evi
 

Iris'in Ingiltere'deki sirin evi

Her sey tam da umdugumuz gibi gelisiyor film boyunca, yuzumuzde tebessumle izleyip, arada gozyasi dokmemizi arada kahkaha bile atmamizi saglayan, gerek mekanlari ve dekorlari gerek Ingiltere-Amerika ve Ingiliz-Amerikan karsilastirmalariyla dusunduren ve mutlu edip, rahatlatan yani bekleneni veren bir film. Izlenesi...


Filmin fragmani icin tik tik:


Filmde calan cok guzel sarki "Let Go" icin tiklayalim:


Filmin konusu ile alakali olan ev degisim sitesi icin:



“I have found almost everything ever written about love to be true. Shakespeare said, "Journeys end in lovers meeting. What an extraordinary thought.”

 

“Iris, in the movies, we have leading ladies and we have the best friend. You, I can tell, are a leading lady, but for some reason, you're behaving like the best friend. “









Hiç yorum yok: