29.9.13

Açık mutfak mı kapalı mı?



Amerika da yasamaya baslayana kadar acik mutfaklarin hep cok sacma oldugunu dusunmustum. Aklima nedense sadece negatif taraflari gelirdi ve benim gibi uzun uzun, ugrasarak yemek yapmayi seven insanlarin acik mutfagi asla tercih etmeyecegini dusunurdum. Simdi icinde bulundugum sartlar itibariyle acik mutfagi olan bir evde yasiyorum yani evimizin salonu ve mutfagini ayiran buyuk bir duvar yok. Basta cok garip gelmis olsa da yasadikca da acik mutfagin bazi acilardan ne kadar verimli, eglenceli ve mantikli oldugunu farkediyorum.


Aradaki alcak duvara fotograf cerceveleri yada sus esyalari konulabilir


Genellikle mutfak ile salon arasinda bulunan duvarin yikilmasi ile baslayan kimi zaman yer yetersizliginden kimi zaman modern bir eve sahip olma arzusundan yola cikarak ulasilan acik mutfak kavrami artik hepimizin cok asina oldugu bir durum. Yeni yapilan evlerin ozellikle studyo tarzi yada 1+1 evlerin vazgecilmezi diyebiliriz.
 
 
 
Oldukca modern bir goruntu ile kucuk alanlar degerlendirilmis
 
 
Handikaplarina gelirsek hepimizin ara sira yaptigi gibi yemegin dibi tuttugunda yada bol soganli, baharatli, sarimsakli bir yemek yaptigimizda kokular tum eve yayilir. Ayrica “Tabaklari da yarin yikarim, bardaklar simdilik burada dursun” deme gibi bir luksumuz olmaz hele de misafir gelecek ise 'acik mutfak' sirlarimizi, daginikliklarimizi ifsa etmek icin birebirdir. Bunun yani sira mutfagimizin kiymetlilerinden buzdolabimizin gurultusu salonda otururken bizi rahatsiz edebilir.

Beyaz mutfak dolaplari ic acici oluyor
 

Tum bu olumsuz yanlarina bakinca acik mutfak Turk yemek kulturune pek uymuyor gibi gorunse de her zaman cozumler bulunabilir. Kaliteli bir aspirator ile kokudan kurtulmak, sessiz calisan bir buzdolabi yada buyuk bir bulasik makinesi ile diger handikaplari yok etmek oldukca kolay olacaktir inanin. Bunlari soylememin sebebi de en basta bahsettigim acik mutfaga sicak bakmaya baslama sebeplerimin onun olumsuz yanlarindan daha onemli oldugunu dusunmem aslinda.

Rayli bir kapi sistemi de oldukca mantikli
 

Mutfakta yemek hazirlarken, televizyon izleyen/ ders calisan/ kitap okuyan esiniz ve cocugunuzla iletisim halinde olabilmek en guzel yani acik mutfagin. Izole olmadan, tek oldugunuzda da bir yandan televizyona bakip bir yandan yemek hazirlamak isterken ideal. Misafirler varken salonda donen muhabbeti kacirmadan bir yandan laf yetistirip bir yandan caylari tazeleyebilir, meyveleri hazirlayabilirsiniz. Bulasiklari yikamama yada makineye yerlestirmeme luksunu ortadan kaldirdigi icin daha temiz bir mutfaginiz olur her daim. Malum bazi zorunluluklar iyi seylere sebep oluyor. Genelde acik mutfaklar aydinliktir, apartman araligina bakan karanlik bir mutfaktan cok daha sicaktir. Hele de surekli acikan, az az yiyen biriyseniz acik mutfak tam size goredir. Ustelik biraz usengec bir insan bile olsaniz atistirmalik almaniz, suyunuzu koymaniz icin sadece 2 adim gitmeniz gerekecegi icin kolay erisilebilirdirler.


Turkuazin beyaz ve sariyla olan uyumuna guzel bir ornek

Kisacasi yemek yapmayi seven ama ailesinden ayri saatler gecirmek istemeyen insanlarin hayatini kolaylastiran bir yapi oldugunu farkettim acik mutfaklarin. Ustelik cok daha modern bir goruntu oldugunu kabul etmeliyim, kucuk bir evi oldugundan daha acik ve buyuk gosteriyorlar. Tabi mucizeler beklememek lazim. Onemli olan sahip oldugunla barisik olmak belki de. Peki siz hangisini tercih ederdiniz, acik mi kapali mi?

Hiç yorum yok: