8.9.13

Cidade de Fado, Lisboa




Lizbon ve okyanus manzarasi


Kulturu, mimarisi, meydanlari, tarihi, muzeleri, sokaklari, muzikleri, insanlari, yemekleri, ve saraplari ile bende derin izler birakan bir sehir Lizbon. Orada her sey daha farkli yasaniyor sanki.
 
 
 
Fado Arabasi

Atlas okyanusunun kenarinda buyulu bir yer Portekiz' in baskenti. Dalgali okyanus kiyisinda ruzgari hissederek banklarinda uzanmisliginiz, her bir muzesini gezip -ki oldukca cok var- en cok deniz ile ilgili olanlari sevmisliginiz, sokaklarinda calan fado muzigiyle huzunlenmisliginiz, unlu tatlicisini bulmak icin kaybolmuslugunuz ve en cok da sanat dolu bu sehirden hic ayrilmak istememisliginiz varsa beni iyi anlarsiniz aslinda.
 
 
Burada da Paris'te oldugu gibi sokak ressamlari genelde sehri resmediyor



Modern Sanat demisken


Heykel ve Ben

Lizbon gezdigim pekcok sehirden daha fazla yakin gelmistir bana; icten gulumseyen ve delicesine hizli Portekizce konusan insanlariyla. Her an sizi de sohbete cekmeye calisan, kurnazliklardan hic anlamayan biraz saf, yavas ve samimidir Portekiz insani. Lizbon diger Portekiz sehirlerine gore cok daha kozmopolit olsa da ayni ruhu hissetmek mumkun.
 


Kilise ve Okyanus Manzarasi


 

Duvarlari nemden koruma amacli seramiklerle kaplamislar, ortaya sanat harikalari cikmis

 
Daracik sokaklarinda nostaljik bir tramvay yolculugu yapmali, yuksek yerlerine yuruyup manzaranin tadini cikarmali, Belem Kalesi'ne ve Sao Jorge'a gidip bol bol fotograf cekmeli, Modern Sanatlar Muzesi'ne gitmeli, baliklarini yemeli, sokak sanatinin en yaratici haline taniklik etmeli ve karsiniza cikan kiliseleri mutlaka gormelisiniz. 
 

Teleferikten manzara inanilmaz
 

Unutmayin ki Lizbon her ne kadar Barcelona yada Istanbul'u animsatiyor olsa da fiyatlar cok daha uygun. Hem yeme-icme hem ulasim hem de konaklama acisindan diger Avrupa baskentlerinden cok daha dusuk fiyatlar. Iklimi konusunda da rahat olabilirsiniz, ruzgarli olmasini saymazsak iliman bir iklimi var.


 

Denizcilik Muzesi sahaneydi
 

Lizbon, dalga seslerinin oldugu her sehir gibi sicak, sahiplenici ve ozel. Kisacasi Portekiz'in baskenti, burada yasarim diyebildigim, yuzyillardir degismeden korunan dokusu, huzun dolu fado muzigiyle herkesin gormesi gereken nostaljik bir sehir.


* Yazimda kullandigim fotograflar bana aittir.


Hiç yorum yok: