31.10.13

Natalie Portman ve Filmleri

Onu ilk izledigimde, onun filmde oldugu yaslardaydim. Tahmin edebileceginiz gibi Luc Besson'in muhtesem filmi Léon'dan bahsediyorum. Masum, narin yuz hatlari ve korkak bakislariyla hepimizin icini acitan Mathilda. Gorunusunu ablama benzettigimden olacak hemencecik kanim isinmisti ona ve film boyunca yasadiklari, soyledikleri derinden etkilemisti beni. Hakli olabilecegini dusunmustum "Buyumekle isim bitti benim, yaslaniyorum sadece." ve korkmustum.
 
 
Leon filminden bir sahne
 
 
Pek cok cocuk yildizin aksine o yanlis yollara sapmadi hic tam tersi guzel filmler cekerken oldukca basarili bir ogrencilik hayati da gecirdi. Babasi yahudi bir doktor, annesi de Amerikali bir oyuncu olan yildiz Israil dogumlu ama kucuk yasindan itibaren New York'ta yasamis. Cocuk sahibi olup evlendikten sonra Los Angeles'a tasinmis. Bu arada ogluna verdigi Aleph ismi de cok manali, bizdeki Elif ismiyle ayni olan isim Ibranicedeki ilk harf.


Oglu Aleph ile birlikte
 
 
Thor filminin ikincisi yakinda sinemalara geliyor, filmle ilgili yazmayi dusunurken asil yazmak istedigimin Natalie Portman oldugunu farkettim. Cocuklugumdan beri onun filmlerini severek izleyen biri olmamin yani sira onun diger film yildizlarindan farkli oldugunu dusunuyorum. Cok garip ama gunumuzde cok unlu olan isimlerin pek cogu gelecekte hatirlanmayacak bile. Herkes Audrey Hepburn, James Dean, Marilyn Monroe, Elvis Presley yada The Beatles olamaz pek tabi ama inaniyorum ki Natalie Portman gelecekte de bilinen ve sevilen biri olarak kalmayi basaracak. Asaleti, saglam karakteri, duru guzelligi ve en onemlisi oyunculuktaki yetenegi bunu saglayacaktir.



 

Ufacik bir kadin o, surekli sac rengi ve modeli degisse, giyim zevkini pek anlayamasak da, bazen prenses rolu bazen fakir bir kizi oynayan buyuk bir yetenek. Bu kadar icten gulebilmek, bu kadar huzunlu bakabilmek ve aglatacak kadar etkileyici aglayabilmek, kimi zaman da bunlari ardarda yapabilmek kolay olmasa gerek. Her filminde oncekini unutturan performans sergilemek ve inandirici olabilmek onun en buyuk basarisi.



Star Wars, Queen Amidala
 
 
 
"Closer" (2004) filmindeki kirmizi sacli, kirilgan striptizci Alice ile "Star Wars" serisindeki (1999-2002-2005) Queen Amidala, ikisi ne kadar birbirinden farkli ve ayni zamanda ne kadar kendilerine ozgu sekilde asiller.


Closer, Alice
 
 
"V For Vendetta" (2005) gibi kult bir filmdeki Evey rolu icin saclarini kazitan Natalie, hem asi hem naifti. Filmdeki oyunculuklar, senaryonun da verdigi gucle filmi kult haline getirdi ve hepimizin olabilirligine inanmak istedigi bir modern zaman efsanesi yaratti.



V For Vendetta, Evey
 
 
"Paris, Je t'aime" ve "New York, I Love You" daki ufacik rolleri bile etkileyiciydi yada oldukca kotu bir film olan "The Other Boleyn Girl"'deki Anne performansi. Simdilerde yonetmen olma karari almasinda oynadigi muthis filmler kadar kotulerin de etkili olduguna eminim.


The Other Boleyn Girl galalari, Scarlett Johansson ile
 
 
3 yil once cekilen, Oscar ve daha pek cok odulu almasini saglayan "Black Swan" de ise gercek bir kuguydu, hissettiklerini yuzunden okuyabiliyorduk kolayca. Kendi karanlik yanini kesfeden bir insanin saskinligi, psikolojik gerilim sinirlari icinde daha iyi yansitilamazdi.

 

Black Swan

 
Sanirim onunla ilgili sevdigim seylerden biri de bu; izleyiciye oynadigi rolleri onun yerine herhangi biri oynayamazdi gibi geliyor. Oynasa bile bu kadar etkileyici olmazmis gibi hissettiriyor. Cocuklugundan beri onu izliyor olmanin verdigi tanisiklik hissi ve saglam durusu ile cok basarili bir insan. Sanirim hepimiz kapiyi acip onu iceri aldik tipki Leon'un yaptigi gibi.
 


"Mathilda: Is life always this hard, or is it just when you're a kid?
Léon: Always like this."

"Dan: I'll always love you. I hate hurting you.
Alice: Then why are you?"
 
 

2 yorum:

Adsız dedi ki...

yazınızın sonunda bulunan film repliklerini nereden bulabildiginizi söylermisiniz. çok güzel bir blog elinize sağlik:)

Y.S.Elmas dedi ki...

Merhaba,

Film repliklerini imdb sitesinde ilgili filmi sectikten sonra quotes bolumune girerek bulabilirsiniz.

Tesekkur ederim.