12.2.14

Zumba Zamani



Ne sadece dans ne de sadece spor; cok hareketli ve eglenceli... Diger dans ya da aerobik derslerinden farkli olarak egitmen size hic bir sey soylemiyor ve sizi duzeltmeye calismiyor. Bangir bangir calan muzigi duyarak ve egitmeni takip ederek dans etmeye basliyorsunuz. Aslinda ne kadar cok terlemis ve spor yapmis oldugunuza, dakikalarin nasil gectigine inanamadan kursun sonuna geliyorsunuz.




Son yillarin populer fitness aktivitelerinden biri. Ben de onu yakin zamanda kesfetmis ve cok sevmis biri olarak bu yaziyi yazmak istedim. Zumba, 1990'larda ayni zamanda Shakira'nin egitmeni olmasi ile de taninan unlu dansci Alberto Perez tarafından Kolombiya'da ortaya çıkarılan ve tabi ki Latin esintileri tasiyan bir dans/fitness programı.



Benim icin de hem dans hem aerobik hareketlerini birlestiren icinde bol bol hip-hop, samba, oryantal, sirtaki ve isinma hareketleri bulunduran keyifli bir secenek. Dakikalarin nasil gectigini anlamadan, cesitli dans figurleri ogrenerek epey terleyip vucudunuzu forma sokabiliyorsunuz. Ben 1 saatlik zumba kursundan sonra spora 1 saat daha devam ediyorum ama rahatlikla suana kadar yaptigim hicbir spor zumba kadar eglenceli degildi diyebilirim. Belki kursa arkadaslarimla gidiyor olmamin veya hocamizin cok eglenceli biri olmasinin da bunda etkisi olabilir ama zumba kesinlikle sikiciliktan uzak bir aktivite.




Bedeninizi farkinda olmadan calistirip tek ders (1 saat) ile 500-900 arasi kalori yakabiliyorsunuz. Tabi bu durum gidilen merkeze, egitmene gore degisecektir. Oldukca hizli olan figurleri hareketli parcalara uyarak yapmaya calisirken stresten uzaklasmak da kolay oluyor, bu da zumbanin yaratici bir yani.


Tabi isin ticarete dokulen yanlari da oldukca fazla. Sadece spor salonlarinda tercih edilen bir program olmadigi asikar. DVD'leri, ozel kiyafetleri, video oyunlari, muzik koleksiyonlari, diyetleri, araclari, ozel etkinlikleri ile cilgincasina pazarlaniyor, ozellikle de Amerika'da.


Benim zumba icin favori parcalarim: 'Pitbull - Pause', 'Enur – Calabria', 'Cosculluela - Prrumm', 'Don Omar – Danza Kuduro', 'Pussycat Dolls – Jai Ho'. Youtube'da inanilmaz videolar bulmak mumkun. Yapip yapmamaya karar vermeden once izlemenizi mutlaka tavsiye ederim.




Ustelik zumba hareketleri cok degisken, es gerektirmiyor ve farkli yas gruplarina gore farkli tipleri mevcut. Bence spor salonlarindaki monoton derslerden bikanlara birebir bir aktivite. Normalde yapmak istemeyeceginiz ya da yapmaya cesaret edemeyeceginiz dans figurleri de dahil, icine her seyden biraz alan yeni ve eglenceli bir format. Zumbayi, dans edip spor yapmanin eglenceli bir yolu diyerek de ozetleyebilirim.


Hiç yorum yok: