4.1.14

Yer Cekimi Herkese Lazim



Gravity, cok buyuk beklentilerle izlendiginde hayal kirikligi yaratabilecek fakat senaryosunun akiciligi, oyuncularinin inandiriciligi ve buyuleyici cekimleri ile kendini kolayca sevdiren bir uzay filmi.




Oldukca deneyimli ve bir o kadar konuskan astronot Kowalski (George Clooney) emekli olmadan onceki son gorevinde uzay konusunda acemi ama mesleginde basarili bilim insani Ryan (Sandra Bullock) ile birlikte calismaktadir. Ryan'in oldukca heyecanli oldugu ama bir yandan da sogukkanli kalarak gorevini yerine getirmeye calistigi sahneler ile film baslar. Uzay yuruyusunun tadini cikarip, esprili bir sekilde icinde kotu bir his oldugunu dile getiren ve surekli hikayeler anlatan Kowalski'nin uzaya olan tutkusunu hissetmemek imkansizdir. Isler kisa sure icerisinde ters gitmeye baslar ve Ruslarin kendi uydularini vurmalari ile uzayda deyim yerindeyse kizilca kiyamet kopar. (Bu noktada Ruslara, ilerleyen bolumlerde de Cinlilere hafif milliyetci dokundurmalar oldugunu hissetmemek mumkun degil.)




Izleyenler ve elestirmenler tarafindan son yillarda cekilmis en iyi uzay filmi ve kult film kategorisinde gorulen filmin en onemli ozelliklerinden biri de kendisini sikmadan izlettirmesi. Devamli bir merak duygusu uyandiran senaryosunun, gercekci oyunculuklarinin ve inanilmaz cekimlerinin yani sira suresinin kisa olmasinin da bunda katkisi yok degil. Bazi mantik hatalarini goz ardi edebilen ve uzay konulu filmlere ekstra kredi verenlerdenseniz siz de elestirmenler gibi filme kolayca yuksek puanlar verebilirsiniz. Benim de gercekci buldugum ve buyuleyici uzay sahneleri ile gorsel bir solen olarak nitelendirebilecegim film sanki biraz daha dusuk bir notu haketmekte.




Filmin bana gore en guzel sahnesi ise elinden gelen her seyi yapmadan vazgecmemeye karar veren Ryan'in Kowalski'yle yaptigi cennete gittiginde kizima selam soyle tarzindaki hayali ama icten konusmasidir. Kisacasi film boyunca, yasamdan fazla bir beklentisi kalmayan bir insanin bile hayatta kalmak icin neler yapabilecegini gormek bizi sasirtirken ayni zamanda cesaretlendiriyor.




Psikolojik gerilim ve drama sosuyla sunulan bilim-kurgu ogeleri de filmin en dikkat cekici yanlari. Filmde uzayin nasil da buyuk ve buyuleyici oldugu, kendini caresiz hissetmenin ne kadar dogal oldugu anlatilirken, insanoglu nasil oraya gidebiliyor, zaman nasil bir sey, ufak hatalar nelere mal olabilir, teknoloji muthis bir sey -uydular, cep telefonlarimiz, televizyon, internet- diye dusunmeye baslamamak da imkansiz.




Filmi sevmemin ve sizlere onermemin sebebi ise bugunlerde herkesin ihtiyaci olduguna inandigim bir mesaji barindiriyor olmasi. Insan hic unutmamali ki her zaman bir umut vardir ve bir yol daha mutlaka bulunur.








Hiç yorum yok: